viernes, 13 de febrero de 2009

ELS GATS

El gato no nos acaricia, se acaricia contra nosotros.
Conde de Rivarol (1753-1801) Escritor francés.



El gat o moix (Felis silvestris catus) és un petit mamífer carnívor domèstic. El gat ha estat en convivència propera amb els humans des de fa uns 9.500 anys,[3] una data molt anterior a les estimacions prèvies, que en fixaven la domesticació a fa entre 3.500 i 8.500 anys.[4].


Els noms actuals més generalitzats en moltes llengües d'Europa (gat, cat, chat, gatto, gato, Katze, katt, kat, etc.) deriven del mot llatí vulgar cattus,[5][6][7][8] paraula que al·ludia específicament als gats domèstics en contraposició als gats salvatges que, en llatí, eren anomenats felis. N'hi ha dotzenes de races, algunes sense pèl o sense cua com a resultat de mutacions genètiques, i n'hi ha una gran varietat de colors. Són experts predadors i poden caçar més de mil espècies diferents d'animals per alimentar-se.[9] També són animals que poden assimilar certs conceptes, i alguns poden ser entrenats per a manipular mecanismes senzills, com ara per a girar els panys de les portes. Es comuniquen amb miols, gemecs, xiulets, grunyits i aproximadament un centenar de vocalitzacions diferents,[10] a més del llenguatge corporal.


És un dels animals de companyia més populars del món, si no el més popular, amb un nombre estimat de 600 milions de gats en llars d'arreu del món.[11] Es creu que el gat salvatge africà (Felis silvestris lybica) n'és l'avantpassat més immediat.[12] Fins fa poc, es pensava que el gat salvatge havia estat domesticat a l'Antic Egipte, on el gat era un animal sagrat.[13] Tanmateix, un estudi del 2007 revelà que tots els gats domèstics descendeixen probablement d'un grup de com a mínim cinc gats salvatges africans que s'autodomesticaren vers el 8000 aC a l'Orient Pròxim.[2].



TIPUS DE GATS:


de la revista de: Carles Lara Ganau



El Gat Fidel
Diuen que els gossos són més comprensius i demostren els seus sentiments més que els gats. No es correcte creure que els gats no estan interessats pels seus propietaris. Estem segurs que moltes vegades els gats esperen impacienment que els seus propietaris arribin a casa per donar-los la benvinguda. Recienment sabem d'un gat que va molt més enllà d'això i, de fet, es comporta de manera semblant a un gos. Hi ha alguns gats que s'esperen a la porta de casa a l'hora que ve el propietari, perquè ells ja saben a l'hora que arriba. I també hi ha un gat que surt de casa abans de l'hora que el seu amo arriba amb el tren. El gat va a l'estació que està a uns 3 km i mig de la casa i espera impacienment l'arribada del seu propietari i inmediatament el reconeix entre tots el passatgers que hi ha a l'estació. ¡I això ho fa tots els dies! Normalment tots els habitants de la ciutat el coneixen: és un gat Siamés que ha guanyat una gran celebritat. Aquest comportament es té de confessar que queda una mica lluny del normal, peró també s'ha de dir que si un gat està feliç a un lloc, sempre estarà content de veure el seu propietari i, a la seva manera, intentarà demostrar-ho.

Curiosidades sobre los gatos…
Los gatos no pueden percibir los sabores dulces.
La lengua del gato está formada por pequeños “ganchos”, que les son útiles para atrapar y desgarrar el alimento.
La aspirina es tóxica para los gatos.
El gato puede percibir sonidos aproximadamente dos octavos más altos que el hombre.
En Asia, y en el Reino Unido, los gatos negros son considerados un símbolo de buena suerte.
Los gatos tienen cinco dedos en cada una de sus patas delanteras, y sólo cuatro en las traseras.
El gato posee 32 músculos en cada oreja, funcionando éstas como una especie de antenas parabólicas dirigibles hacia la fuente del sonido.
La dieta del gato debe contener cierta cantidad de grasa, puesto que su organismo no la produce.
El record de los “pesos pesados” lo ostenta un gato que llegó a pesar cerca de 21 kilos.
La visión nocturna del gato es alrededor de seis veces mejor que la del hombre gracias al Tapetum Lucidum, una estructura del ojo compuesta por células capaces de funcionar como espejos, amplificando el más tenue rayo de luz.
Los recién nacidos tienen los ojos azules. Transcurren varios meses hasta que alcanzan su color definitivo.
La mayoría de los gatos carece de pestañas.
Se creía que los gatos eran incapaces de distinguir los colores. Sin embargo, estudios recientes demuestran que pueden ver el azul, el verde y el rojo.
Abraham Lincoln era un gran amante de los gatos. Tuvo cuatro durante su estancia en la Casa Blanca.
Cuenta una leyenda que un gato se quedó dormido sobre la túnica de Buda; éste, para no molestarle, cortó el pedazo de tela alrededor del felino y se alejó sin despertarle.
El ancestro del gato doméstico es el gato salvaje africano, especie que todavía existe, aunque evolucionada, en la actualidad.
El gato apareció en la Tierra antes que el perro y que la mayoría de los animales que han llegado a ser domésticos; en cambio, fue uno de los últimos en ser domesticado.
En el antiguo Egipto, matar un gato era un crimen castigado con la muerte. Los gatos eran momificados, y pequeños ratones puestos en sus tumbas.
En la Edad Media, a los gatos se les asociaba con la brujería, y eran quemados vivos en las plazas de la ciudad.
Un gato tiene cuatro hileras de bigotes a cada lado de la cara; cuando el animal está tranquilo, permanecen de lado, mientras que se disponen hacia atrás si está en posición de ataque o defensa.
El ronroneo no siempre significa tranquilidad. El gato también ronronea cuando está enfermo o asustado, y se dice que lo hace para tranquilizarse a sí mismo.
Además de hacerlo con la nariz, los gatos huelen con un órgano, llamado de Jacobson, situado en la parte superior de la boca.
La mandíbula del gato no puede moverse lateralmente.
Las fosas nasales del gato están dotadas de 19 millones de terminaciones nerviosas, mientras que las del hombre poseen sólo 5 millones.
Los gatos duermen de 16 a 19 horas diarias.
Los gatos pueden “vocalizar” en torno a cien sonidos diferentes, mientras que los perros sólo diez.
Un gato puede saltar una altura siete veces superior a la suya propia.
La cola es un órgano fundamental para el legendario equilibrio del gato; funciona como una pértiga en manos de un funámbulo.

No hay comentarios:

Publicar un comentario